Sve je počelo početkom školske 2006. godine. Gđa Banović šalje u Osnovnu školu u Veliko Trgovišće i u Područnu školu Dubrovčan upisnice za uključenje zainteresiranima za mažoret ples. Uključuje se oko desetak curica iz osnovne škole. Treniraju u prostorima područne škole Dubrovčan, nastupe odrađuju na domaćem terenu: Bedekovčina, Veliko Trgovišće i Oroslavlje. Početkom 2007. godine gospođa Banović pokreće inicijativu da se u Dubrovčanu oformi Udruga koja će se priključiti njenom savezu.

 

Udruga Mažoretkinje Dubrovčan tako je osnovana 1.5.2007. sa 22 člana. Nakon registriranja i osnivanja udruge, pristupanja prvih članova, za predsjednicu je izabrana gđa Ljiljana Pavlić. Savezu gđe Banović se ne pristupa, već se donosi odluka da će djeca trenirati radi razonode; kako bi se bavili nekom aktivnošću i kako bi bili angažirani za potrebe lokalnih nastupa. Gđa Banović više ne trenira djecu i Udruga nema nikakvih obaveza prema njoj. Treninge djece počinje održavati Sandra Pukljak, mlada djevojka iz susjednih Tuheljskih toplica.

U to vrijeme u udruzi trenira 39 curica. Nakon nekog kratkog vremena gđa Pavlić daje ostavku na mjesto predsjednice i bira se novo vodstvo. Na mjesto predsjednice Skupština koja se sastoji od članova izabire gđu Katarinu Čaržavec koja kreće u borbu; gdje se priključiti, kojem savezu, kako organizirati što veći broj nastupa i slično, a sve u želji da djeca negdje otputuju, nešto vide, da njihov

trud nije uzaludan i da u Udruzi ne bude monotono. 30.10.2008. Udruga pristupa u savez HRSAM (Hrvatski savez mažoretkinja) i broji 30 članova.

 

Na dan 14.09.2009. godine udruga ima 22 člana. Godinu dana kasnije (5.10.2010.) kreće sa timom juniorki na prvo državno natjecanje u Novu Gradišku. Polažući velike nade u tim juniorki, 27.03.2011. sudjeluju i u Čakovcu na državnom natjecanju. Udruga 20.09.2011. kreće u novu sezonu i broji 34 člana. I dalje ih trenira Sandra Pukljak. 2012. godine udruga odlaskom tadašnje predsjednice K. Čaržavec dolazi u krizu jer sa odlaskom predsjednice Katarine odlazi i cijela grupa juniorki. Tim odlaskom Udruga

doživljava kolaps, a situacija je loša, zabrinjavajuća i opstanak Udruge upitan. Skupština izabire novu predsjednicu Barbaru Ilijaš Juranić ali ostaje na 21 članu i tako djeluje godinu dana. U to se vrijeme počeo vježbati twirling, čije učenje pokreću tadašnje kadetkinje sa svojom trenericom Sandrom Pukljak. Twirling je složena sportsko‐plesna disciplina koja sadrži elemente akrobatike, plesa i manipulacije

štapom. Da bi djevojke mogle dobro izvesti zahtjevnu twirling koreografiju, moraju biti dobro uvježbane i odlično manipulirati prostorom, vodeći računa o partnericama u plesu.

"Korak po korak...", kažu riječi poznate pjesme, tako i tadašnje kadetkinje Udruge Mažoretkinje Dubrovčan moraju korak po korak: učiti, truditi se, stisnuti zube za svaku masnicu zadobivenu povredom štapa i zaboraviti svaku kap znoja prolivenu u korist čudesnog twirlinga koji je ukratko "ples koji jako lijepo izgleda u praksi".

 

Nakon velikih napora uloženih u promociju i što veći angažman djece i uključenje u lokalne nastupe, te one redovne u Samoboru i Viškovom, Udruga u novoj sezoni 2013/2014 broji 32 člana, ali još uvijek sa samo 10‐ak nastupa godišnje, jednim natjecanjem u godini, sa lošim statusom u velikom Savezu gdje je maloj Udruzi teško doći do izražaja i sa trenericom na odlasku. Nakon ispisa nekih djevojaka koje su upisale srednju školu te su zbog nemogućnosti usklađenja školskih obveza sa obvezama udruge, udruga kreće u realizaciju viših ciljeva. 2014. godina smatra se novim početkom Udruge Mažoretkinje Dubrovčan. U siječnju 2014. godine Udruga broji 25 članova.

 

U siječnju 2014. raspisuje se Strateški plan za razdoblje od 2014. do 2020. godine godina s ciljem određivanja jasnih smjernica razvoja Udruge koje će biti u skladu s potrebama društvene, lokalne i nacionalne zajednice. Strateški plan djelovanja Udruge MD za razdoblje 2014. ‐ 2020. Godine, te Operativni plan za 2014. godinu, usvojeni su na redovitoj Skupštini Udruge koja je održana u srijedu, 08. siječnja 2014. u Dubrovčanu. Nakon raspisivanja strateških smjernica kojima se Predsjedništvo maksimalno predalo, rezultati su se počeli nizati. 2014. se prvi puta u povijesti MD formira seniorska grupa. Udruga mijenja trenera, te se nakon 5 godina zahvaljuje Sandri Pukljak na suradnji, a novu priču pokreće sa dvije ove trenerice Valentinom Kušanić iz Klanjca i Matejom Horvatin iz Dubrovčana. Sa 32 člana u rujnu 2014. godine, formira 4 grupe koje se sastoje od: 9 kadetkinja, 5 juniorki, 12 klinceza i 6 seniorki.

Početkom 2015. godine Udruga predaje zahtjev za iščlanjenje iz Saveza HRSAM i prelazi u HUMT (Hrvatsko Udruženje Mažoret Timova) kojeg vodi predsjednica Miloslava Katić. Odlazak iz HRSAM‐a postaje presudan za Mažoretkinje Dubrovčan jer se Savez bazira na okupljanju mažoret timova s područja Republike Hrvatske, radi lakšeg ostvarivanja zajedničkih potreba i interesa, osobita pozornost posvećuje se osobama koje rade s djecom, a to su treneri. Hrvatsko udruženje mažoret timova osnovano je u Opatiji 26. listopada 2013. godine i mažoret timovima koji žele doći do izražaja i gdje se svakome posvećuje jednaka pažnja, ovo udruženje je izvrsna odskočna daska za daljnji napredak.

I danas Udruga Mažoretkinje Dubrovčan djeluje pri HUMT‐u.

 

Tokom 2014. godine broji 40‐ak članova, ima preko 20 nastupa samo tokom drugog kvartala u godini, koji je najaktivniji kvartal za nastupe i događanja, plus nastupi tokom cijele godine, djecu treniraju dvije trenerice koje ujedno i plešu u najstarijoj, seniorskoj ekipi, trenerice pohađaju trenersku školu, Udruga konkurira u međunarodnim vodama i posebno se ponosi sa dva dječaka koja plešu u skupini kadeta. Mateo godinama živi uz seku Lauru koja danas ima 12 godina, a vrti štap od 8.‐e godine. Odlučio se i on okušati i počela se slagati jedna lijepa priča. Poseban poticaj Mateu bio je odlazak na velika natjecanja gdje je manje neobično nego u malim sredinama vidjeti dječake kako nastupaju sa djevojkama u mažoretu. Nakon Matea, upisao se i Maksim čija seka Ana također dugi niz godina pleše u mažoretkinjama Posebna koreografija na pjesmu „Sve bi seke ljubile mornare“ ostavila je bez daha

gledateljstvo u Sarajevu na kojem su Mažoretkinje Dubrovčan osvojile dva zlata i jednu broncu te se ponosne vratile sa prvog međunarodnog natjecanja. Predstavili su se na regionalnom natjecanju u blizini Velike Gorice, bili na Državnom natjecanju HUMT‐a u Opatiji, a moglo ih se vidjeti i na nastupima tokom cijele 2015. godine.

 

Upisi su svake godine u rujnu, pa je tako u rujnu 2015. godine u MD upisano 30 novih članova. Nekoć mala Udruga sa 19 članova, danas ih ima gotovo 70. Veliki pozitivni pomak u kratkom vremenu sa natprosječnim postignućima, rezultat su velikih marketinških aktivnosti i ulaganja ljudskih, vremenskih i financijskih resursa u rad Udruge.

 

Mažoretkinje Dubrovčan su u samo jednoj sezoni postale međunarodne prvakinje na natjecanju u Sarajevu, odnijele titulu prvakinja Regionalnog natjecanja kraj Velike Gorice, na državnom prvenstvu u Opatiji i na KUP‐u Mediterana osvojile po 2 zlata na svakom natjecanju od prijavljenih 4 koreografija po natjecanju. Članci o Udruzi punili su tokom cijele godine novinske retke svih regionalnih novina duž cijele RH, sniman je i 5‐ominutni intervju za televiziju.

 

Nastup 18.09.2015. nastup na Zagrebačkom velesajmu i snimanje za tv, te 17.10. nastup u Zadru kojem će nazočiti sam državni vrh RH, sa nastupima na Kalelargi i na rivi u Zadru, a nakon toga put na nastup u Vukovar rezultat je višemjesečne suradnje sa UDVDR RH.

Kroz svo vrijeme postojanja i rada, Udruga Mažoretkinje Dubrovčan najviše surađuje sa POMP‐om (Puhački orkestar Mrzlo Polje), no nisu im strani nastupi ni sa Limenom glazbom iz Selna, orkestrom Lipa iz Tuhlja i limenom glazbom Zvona. Surađuje se i sa Kršćanskom udrugom i Vatrogascima iz Dubrovčana ‐ suradnja se zasniva na međusobnoj pomoći i potpori, zajedničkim vježbama i akcijama, kao što je lani bila Humanitarna akcija za potrebite gdje su Mažoretkinje skupljale hranu, špeceraj, igračke i higijenske potrepštine, i to za djecu i obitelji na području općine Veliko Trgovišće kojima je pomoć potrebna. Dobiveni popis od Općine nadopunjen je angažmanom građana iz Velikog Trgovišća i okolice, tako da su Mažoretkinje 2 dana razvozile prikladne pakete koji su pristigli na više od 30‐ak adresa potrebitih obitelji. Zamisao je bila skupiti sve i onda podijeliti u tjednu prije Uskrsa, jer su se svi nadali velikom odazivu (obzirom su zamoljeni župnici da akciju oglase u crkvama i pronesu glas po fari, kontaktirani Radio Kaj, RHZK, Stubica i Zabok, obavljen intervju u emisiji RHZK, poljepljeni plakati, info su se objavljivale na društvenim mrežama, poslane su SMS poruke svim kontaktima iz mobitela (preko 500 osoba), a info je objavljena i na stranicama Općine Veliko Trgovišće, zamoljeni su ljudi da ako znaju još neka samačka domaćinstva ili ljude koji teško žive, da jave i dopune popis. Posebna potpora bila je iskazana od strane vatrogasaca iz Dubrovčana sa inicijativom gosp. Filipca i Josipa Slovenca koji su ispred DVD‐a Veliko Trgovišće prikupili donacije i dostavili ih Mažoretkinjama Dubrovčan.

 

Osim Udruga, posebno je važno naglasiti suradnju sa Općinom koja je mažoretkinjama osigurala na korištenje Društveni Dom gdje se trenira, ponekad i od 6 popodne, pa do ponoći. Kada je žurno za izvježbati neku koreografiju tada nitko ne pita koliko je sati i da li je netko umoran. Tada se radi, a taj rad je evidentan na nastupima i natjecanjima. Slična situacija bila je tokom zime kada je kasnila nabavka vatrenih štapova iz Trsta pa su seniorke u najkraćem roku morale srediti koreografiju sa štapovima koji gore kako bi oduševljavale publiku na nastupima od Brdovca gdje su osvojile i medalju, pa do Tuhlja, Klanjca i V. Trgovišća. Apsolutno im je pošlo za rukom, jer uz božićni ugođaj, vidjeti atraktivne plesačice kako kao profesionalci vrte štapovima s kojih šiklja vatra, neprikosnoven je događaj. 70 članova i članica mažoretkinja iz Dubrovčana marljivo i vrijedno treniraju, a treninzi su posebno koncipirani i odvojeni po grupama. Članovi su od rujna 2015. svrstani u 4 dobne skupine: klinceze, kadeti, juniorke i seniorke.

 

Grupe imaju uvježbane koreografije, popraćene adekvatnim odorama ovisno o manifestacijama.

Mažoretkinje Dubrovčan djeluju na području Općine Veliko Trgovišće. Podršku rada dobivaju na različitim manifestacijama, skupovima, natjecanjima, a sve u nastojanju za daljnjim okupljanjem djece u pozitivnom okruženju koja će baveći se plesom, zadovoljiti odgojne, edukativne i zdravstvene aspekte. Rad predsjedništva udruge sa posebnim angažmanom Anite Sinković, Đurđice Podboj Bogović, Natalije Jakopčević i Snježane Bogović na čelu sa predsjednicom Udruge Barbare Ilijaš Juranić, bazira okupljanje djece i mladih na: radu s mladim ljudima te njihovoj pripremi za natjecanja, podizanju kvalitete života djece, promicanju tjelesne aktivnosti, provođenju odgojnih mjera, širenju i populariziranju mažoret plesa, te promicanju kulturnih i društvenih vrijednosti u svrhu promoviranja mjesta iz kojeg dolazi, Općine i cijele Krapinsko – zagorske županije. Da bi mogle sudjelovati na natjecanjima u više kategorija i jačoj konkurenciji, pokazavši želju da se okušaju i u twirling disciplinama, mažoretkinje povremeno vježbaju i twirling što je posebno zahtjevna disciplina. No, uz jako vodstvo, odlične trenerice, samo nebo je granica, kako roditelji sami kažu.

Predsjedništvo Udruge na čelu sa Barbarom Ilijaš Juranić koja je puna riječi hvale za svoje djevojke i dječake ističe kako je Udruga u postupku nabave novih uniformi prikladnih za tu vrstu plesa koja se ne može svugdje vidjeti. "Djevojke su fenomenalne, ništa im nije teško, redovite su na treninzima i bila bi šteta ne ih podučavati na drugim područjima osim klasičnog mažoret plesa", ističe njihova

ponosna predsjednica. Mlađa grupa, klinceze, vježba nove korake i priprema se za nadolazeće nastupe u svom klasičnom "ozbiljnom" stilu veselih, nestašnih djevojčica. "Sve grupe se nastoji maksimalno držati zainteresiranima za treninge i nastupe."

 

Tako se povodom maškara organiziraju tematski treninzi, tj. treninzi pod maskama na kojima ostvaruje puno smijeha, veselja i igre, ali prije svega ‐ rada. Kada se ukaže potreba za izradom rekvizita članovima se šalju pozivnice, tipa:

 

„Dragi svi, poštovani članovi, stari i novi, mali i veliki!

Ovim Vas putem pozivam sve

Na radionicu našu i malo druženje

10.11. u 10 sati ‐ nećemo dugo pa svatko od Vas u Društveni dom neka svrati!

Povedite djedove, bake, mame i tate

Neka svi voljni taj dan na sat‐dva k nama svrate.

Radi se o izradi rekvizita za božićni nastup Dođite zato na naš mali radni skup!

Raditi ćemo pano, cvijeće i poklone zamatati Slikati po platnu i trake po kisobranu

namatati!

Tko može i ima neka uzme kist ili dva,

A dobro će doći i onaj tko rafiju slagati zna!

Pripremit ćemo za Vas nesto za gricnuti i čašicu za nazdraviti Te bez po muke naš

zadani posao odraditi!

Pomozite nam i s nama prionite uz veselje, igru i rad, Kada nastup vidite ‐ svi

presretni biti ćete tad!

P.S. Pozdrav primite od malenkosti moje sad!

Barbara :‐)“

 

a sve u svrhu poticanja zainteresiranosti kod djece, roditelja i ostalih članova šire obitelji svih koji sudjeluju u radu Udruge. Mlado i ambiciozno vodstvo, mlade, nadarene i ambiciozne trenerice i zainteresirane mažoretkinje ključ su uspjeha ove zaigrane mladeži Dubrovčana, Tuhlja i okolice. Roditelji djece pomažu u prijevozu na natjecanja, nabavci opreme, jer svako malo neko dijete preraste papučice, treba nove uniforme, trenirke treba obnoviti, nabavljaju se štapovi, šivaju se trikoi, nabavlja se šminka, prave frizure… Iznimno zahtjevna organizacija i logistika, koja ne bi mogla biti ispunjena bez angažmana Općine, roditelja, predsjedništva trenerica i predivnih klinceza, djevojaka i dječaka

koji kada obuku svoje uniforme, čizme ili papuče, uzmu štap u ruke i osmjehom i plesom zavedu svekoliko gledateljstvo.

Mažoret ples spada u paradni ples u kojem se pleše u odorama sa štapom u paradnim defileima na raznim svečanim manifestacijama. U svijetu je mažoret ples vrsta sporta, dok kod nas još nije tako razvijen, ali za djecu ‐ njihov stas i pravilan hod poželjno je da se bave ovakvom aktivnošću, posebice da kvalitetno upotpune svoje slobodno vrijeme, kako bi se smanjio negativan utjecaj raznih poroka koji sve više vladaju među djecom i mladima, te kako bi djeca od najranije dobi počela razvijati sportski duh i zdravu naviku natjecanja i postizanja rezultata.

Udruga je ime Dubrovčan kao i Općinu Veliko Trgovišće i Hrvatsko zagorje promovirala u mnogim gradovima i općinama diljem cijele Hrvatske. U cilju ostvarenja ciljeva Udruge i pridonošenju ostvarenju daljnjih ciljeva Udruge i motivaciji djece, pozvana su sva djeca i njihovi roditelji da se aktivno uključe u daljnji rad Udruge, kvalitetno upotpune svoje slobodno vrijeme, kako bi se smanjio negativan utjecaj raznih poroka koji sve više vladaju među djecom i mladima, te kako bi djeca od najranije dobi počela razvijati sportski duh i zdravu naviku natjecanja i postizanja rezultata.

…neispričana priča…

Mažoretkinje Dubrovčan

O NAMA NASTUPI GALERIJA KONTAKT O NAMA NASTUPI GALERIJA KONTAKT

Pratite nas na Facebook-u!