MAŽORETKINJE DUBROVČAN

NAŠA PRIČA

Udruga Mažoretkinje Dubrovčan tako je osnovana 1.5.2007. sa 22 člana. Nakon registriranja i osnivanja udruge, pristupanja prvih članova, za predsjednicu je izabrana gđa Ljiljana Pavlić.  Treninge djece počinje održavati Sandra Pukljak, mlada djevojka iz susjednih Tuheljskih toplica.

U to vrijeme u udruzi trenira 39 curica. Nakon nekog kratkog vremena gđa Pavlić daje ostavku na mjesto predsjednice i bira se novo vodstvo. Na mjesto predsjednice Skupština koja se sastoji od članova izabire gđu Katarinu Čaržavec koja kreće u borbu; gdje se priključiti, kojem savezu, kako organizirati što veći broj nastupa i slično, a sve u želji da djeca negdje otputuju, nešto vide, da njihov trud nije uzaludan i da u Udruzi ne bude monotono. 30.10.2008. Udruga pristupa u savez HRSAM (Hrvatski savez mažoretkinja) i broji 30 članova.

Na dan 14.09.2009. godine udruga ima 22 člana. Godinu dana kasnije (5.10.2010.) kreće sa timom juniorki na prvo državno natjecanje u Novu Gradišku. Polažući velike nade u tim juniorki, 27.03.2011. sudjeluju i u Čakovcu na državnom natjecanju. Udruga 20.09.2011. kreće u novu sezonu i broji 34 člana. I dalje ih trenira Sandra Pukljak. 2012. godine udruga odlaskom tadašnje predsjednice K. Čaržavec dolazi u krizu jer sa odlaskom predsjednice Katarine odlazi i cijela grupa juniorki. Tim odlaskom Udruga

doživljava kolaps, a situacija je loša, zabrinjavajuća i opstanak Udruge upitan. Skupština izabire novu predsjednicu Barbaru Ilijaš Juranić ali ostaje na 21 članu i tako djeluje godinu dana. U to se vrijeme počeo vježbati twirling, čije učenje pokreću tadašnje kadetkinje sa svojom trenericom Sandrom Pukljak. Twirling je složena sportsko‐plesna disciplina koja sadrži elemente akrobatike, plesa i manipulacije

štapom. Da bi djevojke mogle dobro izvesti zahtjevnu twirling koreografiju, moraju biti dobro uvježbane i odlično manipulirati prostorom, vodeći računa o partnericama u plesu.

Nakon velikih napora uloženih u promociju i što veći angažman djece i uključenje u lokalne nastupe, te one redovne u Samoboru i Viškovom, Udruga u novoj sezoni 2013/2014 broji 32 člana, ali još uvijek sa samo 10‐ak nastupa godišnje, jednim natjecanjem u godini, sa lošim statusom u velikom Savezu gdje je maloj Udruzi teško doći do izražaja i sa trenericom na odlasku. Nakon ispisa nekih djevojaka koje su upisale srednju školu te su zbog nemogućnosti usklađenja školskih obveza sa obvezama udruge, udruga kreće u realizaciju viših ciljeva. 2014. godina smatra se novim početkom Udruge Mažoretkinje Dubrovčan. U siječnju 2014. godine Udruga broji 25 članova.

U siječnju 2014. raspisuje se Strateški plan za razdoblje od 2014. do 2020. godine godina s ciljem određivanja jasnih smjernica razvoja Udruge koje će biti u skladu s potrebama društvene, lokalne i nacionalne zajednice. Strateški plan djelovanja Udruge MD za razdoblje 2014. ‐ 2020. Godine, te Operativni plan za 2014. godinu, usvojeni su na redovitoj Skupštini Udruge koja je održana u srijedu, 08. siječnja 2014. u Dubrovčanu. Nakon raspisivanja strateških smjernica kojima se Predsjedništvo maksimalno predalo, rezultati su se počeli nizati. 2014. se prvi puta u povijesti MD formira seniorska grupa. Udruga mijenja trenera, te se nakon 5 godina zahvaljuje Sandri Pukljak na suradnji, a novu priču pokreće sa dvije ove trenerice Valentinom Kušanić iz Klanjca i Matejom Horvatin iz Dubrovčana. Sa 32 člana u rujnu 2014. godine, formira 4 grupe koje se sastoje od: 9 kadetkinja, 5 juniorki, 12 klinceza i 6 seniorki.

Početkom 2015. godine Udruga predaje zahtjev za iščlanjenje iz Saveza HRSAM i prelazi u HUMT (Hrvatsko Udruženje Mažoret Timova) kojeg vodi predsjednica Miloslava Katić. Odlazak iz HRSAM‐a postaje presudan za Mažoretkinje Dubrovčan jer se Savez bazira na okupljanju mažoret timova s područja Republike Hrvatske, radi lakšeg ostvarivanja zajedničkih potreba i interesa, osobita pozornost posvećuje se osobama koje rade s djecom, a to su treneri. Hrvatsko udruženje mažoret timova osnovano je u Opatiji 26. listopada 2013. godine i mažoret timovima koji žele doći do izražaja i gdje se svakome posvećuje jednaka pažnja, ovo udruženje je izvrsna odskočna daska za daljnji napredak.

I danas Udruga Mažoretkinje Dubrovčan djeluje pri HUMT‐u.

Upisi su svake godine u rujnu, pa je tako u rujnu 2015. godine u MD upisano 30 novih članova. Nekoć mala Udruga sa 19 članova, danas ih ima gotovo 70. Veliki pozitivni pomak u kratkom vremenu sa natprosječnim postignućima, rezultat su velikih marketinških aktivnosti i ulaganja ljudskih, vremenskih i financijskih resursa u rad Udruge.

Mažoretkinje Dubrovčan su u samo jednoj sezoni postale međunarodne prvakinje na natjecanju u Sarajevu, odnijele titulu prvakinja Regionalnog natjecanja kraj Velike Gorice, na državnom prvenstvu u Opatiji i na KUP‐u Mediterana osvojile po 2 zlata na svakom natjecanju od prijavljenih 4 koreografija po natjecanju. Članci o Udruzi punili su tokom cijele godine novinske retke svih regionalnih novina duž cijele RH, sniman je i 5‐ominutni intervju za televiziju.

Nastup 18.09.2015. nastup na Zagrebačkom velesajmu i snimanje za tv, te 17.10. nastup u Zadru kojem će nazočiti sam državni vrh RH, sa nastupima na Kalelargi i na rivi u Zadru, a nakon toga put na nastup u Vukovar rezultat je višemjesečne suradnje sa UDVDR RH.

Kroz svo vrijeme postojanja i rada, Udruga Mažoretkinje Dubrovčan najviše surađuje sa POMP‐om (Puhački orkestar Mrzlo Polje), no nisu im strani nastupi ni sa Limenom glazbom iz Selna, orkestrom Lipa iz Tuhlja i limenom glazbom Zvona. Surađuje se i sa Kršćanskom udrugom i Vatrogascima iz Dubrovčana ‐ suradnja se zasniva na međusobnoj pomoći i potpori, zajedničkim vježbama i akcijama, kao što je lani bila Humanitarna akcija za potrebite gdje su Mažoretkinje skupljale hranu, špeceraj, igračke i higijenske potrepštine, i to za djecu i obitelji na području općine Veliko Trgovišće kojima je pomoć potrebna.

Mažoretkinje Dubrovčan djeluju na području Općine Veliko Trgovišće. Podršku rada dobivaju na različitim manifestacijama, skupovima, natjecanjima, a sve u nastojanju za daljnjim okupljanjem djece u pozitivnom okruženju koja će baveći se plesom, zadovoljiti odgojne, edukativne i zdravstvene aspekte.

Udruga je ime Dubrovčan kao i Općinu Veliko Trgovišće i Hrvatsko zagorje promovirala u mnogim gradovima i općinama diljem cijele Hrvatske. U cilju ostvarenja ciljeva Udruge i pridonošenju ostvarenju daljnjih ciljeva Udruge i motivaciji djece, pozvana su sva djeca i njihovi roditelji da se aktivno uključe u daljnji rad Udruge, kvalitetno upotpune svoje slobodno vrijeme, kako bi se smanjio negativan utjecaj raznih poroka koji sve više vladaju među djecom i mladima, te kako bi djeca od najranije dobi počela razvijati sportski duh i zdravu naviku natjecanja i postizanja rezultata.